Kunst i kapellet

I det gamle kapel præsenterer vi i løbet af sæsonen kunstudstillinger under navnet KIKshh (Kunst i Kapellet, Sct. Hans Have). KIKshh drives af mottoet: “Art Should comfort the discomfortable, and disconfort the comfortable”.

Programmet for 2019 ser allerede nu spændende ud: Studerende fra Billedhuggerskolen på Det Kongelige Danske Kunstakademi har skabt en række skulpturer til området, som vi indvier 23. marts. Senere får vi besøg af Galleri Stalke, der laver en pop-up udstilling i kapellet, og efter sommerferien får vi besøg af kunstnergruppen DeV, der også udstiller i kapellet.

Læs mere om kommende udstillinger her og drøm dig tilbage til tidligere udstillinger her.

Kommende udstilinger

Skulpturudstilling

Lørdag d. 23. marts 2019 indvier vi den nye skulpturudstilling der er skabt af studerende fra Billedhuggerskolen på Det Kongelige Danske Kunstakademi i København. Udstillingen varer til foråret 2020. På åbningsdagen vil kunstnerne være tilstede.

Med grobund i de smukke og enestående omgivelser Sct. Hans Have rummer er der blevet skabt en skulpturudstilling med værker der forholder sig til og udfordrer stedets historie og nutidige formål. På alléer, over bassiner, gravet ned og hængt op, spreder og forvilder værkerne sig i sin egen natur, alle rodfæstet i Haven som udstillingsrum. Essentielt for udstillingens tema er bevidstheden om at udstille på et betydningsladet og historietungt sted, et ansvar alle værker forholder sig til. To comfort the disturbed and to disturb the comfortable er et fælles motto for alle KIKshh udstillinger og handler om en afvejning af lindring kontra udfordring i kunstnerisk øjemed. Med underfundig nysgerrighed og ønske om at blive set og berørt, åbner værkerne sig i dialog med de allerede eksisterende omgivelser.

I løbet af sæsonen vil der blive arrangeret vandreture med kunstnerne til de forskellige værker. Tidspunkterne for turen vil annonceres senere.

Emilie Tarp Østensgård, Christian Vindelev, Alma Ulrikke Bille Stræde, Laura Elaine Guiseppi, Sophie Filtenborg, Anna Blume Stahn, Aia Coverly Turan, Maja Fjord Fjord, Frederik Exner Carstens, Anna Munk, Toke Lorentzen, Jacob O. Henry, Ida Bøgedal Jørgensen, Laurits Gulløv, Daniel Mølholt Bülow og Astrid Sonne

Udstillingen er på initiativ og organiseret af Jeppe Kruse, leder af KIKshh og Adam Fenton, elev på Billedhuggerskolen.

Stalke out of space cube: CO·INCIDENCE

Lørdag d. 27. april og søndag d. 28. april kl. 12-16 inviterer til gruppeudstilling i Sct. Hans Have.

Samlingspunktet for gruppeudstillingen er de betagende visuelle effekter som opstår i kemiske levende reaktioner mellem det materielle og det immaterielle. Transformation og kontekst sættes i perspektiv, når kunstnerne aktiverer ’levende’ værker for derefter at overlade skabelsesprocessen til tilfældighedernes spil. Hvad sker der, når kunstneren afgiver sin kontrol over sit værk og giver frit spil til at naturlove kan interagere med omgivelserne og dermed skabe unikke spor af forandring? Med enkelte og insisterende æstetiske greb konfronteres vi med vores forbundenhed med det ubekendte og dermed indflydelse, som ligger udenfor vores umiddelbare kontrol.

Et af den amerikanske kunstner Dove Bradshaws hovedværker fra 1996 i negative ions serien demonstrerer tilfældighedernes kreative kræfter, når vand, dråbe for dråbe, reagerer med bjergsalt i en mytisk søgen mod rummets laveste punkt.

Tre værker af Aske Sigurd Kraul, en helt ung kunstner på den danske kunstscene, aktiverer det mikrokosmos, som opererer i given tid og sted hvormed forbindelser røbes som er sensitive, også for vores tilstedeværelse som betragtere.

Den danske gallerist og kunstner, Sam Jedig, tilføjer med sit kubeprojekt ekstra dimensioner til værker og rum. Præsentationen af hvert af de to andre kunstneres værker akkompagneres af en kube, som varierer i form og materiale. Både værker og udstillingsrum dimensioneres, når værk og rum foldes ind og ud af de kubiske perspektiver.

Når konceptkunsten tilføjes et flerdimensionelt rumligt perspektiv, opstår der et yderligere frisættende rum for betragterens egenrådige fantasi og fortolkning.

SCT. HANS HAVE
ÅBNINGSTIDER 2019
23. marts – 20. oktober*
Lørdag, søndag og helligdage
Kl. 12:00-17:00

*Lukket d. 23. juni, 6.-7. juli og 13.-14. juli

FIND VEJ
Sct. Hans Have
Bistrup Allé 36
4000 Roskilde

PARKERING
Parker bilen på de optegnede p-pladser på Sct. Hans eller ved Roskilde Havn, og nyd gåturen ned til Sct. Hans Have. På den måde sikrer vi i fællesskab, at Sct. Hans Have forbliver et dejligt, fredeligt og roligt sted.

FIND PARKERINGSPLADSER

BLIV OPDATERET

TILMELD DIG NYHEDSBREV

 

januar

februar 2021

marts
MA
TI
ON
TO
FR
1
2
3
4
5
6
7
Events for februar

1st

No Events
Events for februar

2nd

No Events
Events for februar

3rd

No Events
Events for februar

4th

No Events
Events for februar

5th

No Events
Events for februar

6th

No Events
Events for februar

7th

No Events
8
9
10
11
12
13
14
Events for februar

8th

No Events
Events for februar

9th

No Events
Events for februar

10th

No Events
Events for februar

11th

No Events
Events for februar

12th

No Events
Events for februar

13th

No Events
Events for februar

14th

No Events
15
16
17
18
19
20
21
Events for februar

15th

No Events
Events for februar

16th

No Events
Events for februar

17th

No Events
Events for februar

18th

No Events
Events for februar

19th

No Events
Events for februar

20th

No Events
Events for februar

21st

No Events
22
23
24
25
26
27
28
Events for februar

22nd

No Events
Events for februar

23rd

No Events
Events for februar

24th

No Events
Events for februar

25th

No Events
Events for februar

26th

No Events
Events for februar

27th

No Events
Events for februar

28th

No Events
1
2
3
4
5
6
7

Tidligere udstillinger

TASTINGS 6

Der er fernisering den 25. august 2018 kl. 13:00-17:00. Alle er velkomne! Udstillingen har åben lørdag og søndag fra 13:00-17:00 indtil den 16. september.

Det er med stor glæde vi i år kan præsentere Tastings 6. Fælles for udstillingerne er, at de, som navnet antyder, er smagsprøver på dansk samtidskunst. Kunstnerne har ikke noget fælles tema udover at skulle tilpasse sig stedets specielle historie og beliggenhed. Den ældste og, i den store offentlighed nok mest kendte, er Christian Lemmerz. Han er kendt for sine store skulpturer og udsmykninger landet over, og på det seneste fra TV-udsendelserne fra billedhuggerbyen Pietrasanta i Italien på DR-K. Silas Inue er kendt fra internationale udstillinger og senest hos Susanne Ottesen i København. Han viser mindre billedhuggerværker, samt sine meget fascinerende glasmontrer med figurer dannet af mug i forskellige farver. Rikke Benborg er en af vores mest kendte videokunstnere og viser en animationsfilm lavet sammen med den kvindelige slagtøjsspiller fra Taiwan, Ying Hsueh Chen, samt en animationsfilm om en japansk kvindelig janitshar. Kåre Leander Ringling Frang er den yngste, men allerede ret velbeskrevet i den danske kunstverden, og han vil vise et specielt gipsrelief han længe har savnet et godt sted at vise. Melou Vangaard er maler og grafiker og vil bla. vise et maleri der kan udfordre de høje vægge i kapellet. Marie Edinger Plums evner vil uden tvivl fascinere publikum. Det gjorde hun, da hun viste sine værker denne sommer, på Chiles svar på Statens Museum for Kunst. Med denne seje gruppe af gode folk ønskes i velkommen til Tastings 6.

Udstillingen er støttet af Kulturpuljen Roskilde.

TASTINGS 5

Der er fernisering den 9. september 2017 kl. 13:00-17:00. Alle er velkomne!

Kunstnere: Vicente Matte (CHL), Niels Reumert (DK), Jørgen Teik Hansen (DK), Simon Ganshorn (DK), Sally Santana (DK).
Kurateret af Jeppe Kruse

Vi kan med stolthed præsentere den i Santiago Chile bosiddende kunstner Vicente Matte, der med sine sensitive guacher vil smykke sektionsrummet.
Resten af kapellet står denne gang i ekspressionismen tegn. De to garvede kunstnere fra den hedengangne kunstnergruppe “Violet Sol”, Niels Reumert og Jørgen Teik Hansen bliver sparret med to fremadstormende unge med lige så sprudlende penselføring. Nemlig Simon Ganshorn på 32 og helt unge Sally Santana på 20.

TASTINGS 4

Der er fernisering lørdag den 29. april 2017 kl. 13:00-17:00. Udstillingen er åben hver lørdag og søndag indenfor caféens åbning, indtil 21. maj 2017.

Kunstnere: Julie Nord, Kathrine Ærtebjerg, Berit Heggenhougen-Jensen,Carsten von Würden, Zven Balslev, Mette Sandfær, Susanne Schmidt-Nielsen, Mette Malmberg Juul Kurateret af Jeppe Kruse.

DAVID DELLAGI “THE CARNIVAL”

Der er fernisering lørdag den 8. april 2017 kl. 13:00-17:00.
Udstillingen er åben hver lørdag og søndag indenfor caféens åbning, indtil 23. april 2017.

The Carnival præsenterer nye malerier, film og skulpturer af David Dellagi.

Udstillingen er inspireret af karnevallet, cirkusset, freak showet og cabaretten. Den russiske litterat Mikhail Bakhtin er berømmet for sin udlægning af det middelalderlige karneval som præget af satire, oprørskhed og protest overfor bestående normer – og det er denne fortolkning af det karnevalistiske, der i udpræget grad farver udstillingen. Den aktuelle anledning er en dominerende trend i samtidskunsten, nemlig genbrugen af malemåder og motiver hentet fra den klassiske modernismes koryfæer, såsom Matisse og Picasso. Dellagi kaster sig over denne trends omfavnelse af det almene, det verdslige og det kunsthistorisk kanoniserede og dens implicitte afvisning af det esoteriske, det utilpassede og det perifære. Han går tilbage til kilden og giver et anderledes bud på den fri afbenyttelse af den klassiske modernisme; i en serie store malerier sammenføjes marionetfigurer, dyrekadavere, klovne, infantile figurer, samt forskellige stilgreb, med Matisses kompositioner.

Kunstneres overgreb på andre kunstneres ikoniserede kunstværker er ikke uden fortilfælde, jævnfør Duchamps påmaling af et overskæg på en reproduktion af Da Vincis Mona Lisa, i værket L.H.O.O.Q. (1919). I nærværende tilfælde synes “overgrebet” dog at åbne op for anderledes multifaceterede fortællinger og der er derfor snarere tale om en fusion af forskelligartede sensibiliteter og æstetiske standpunkter. Inde i Matisses værker har Dellagi placeret kinesiske æsker af fiktioner og visuelle referencer, der alle peger i retning af det forunderlige, poesien i det sære og i det esoteriskes vildveje, ganske givet som et kontrapunkt til Matisses forholdsvis prosaiske motiver – hverdag i atelieret, frugtfade, nøgenmodeller, osv.

Den korte cut-out animationsfilm Madisse benytter Matisses farvemættede univers som baggrund for en gådefuld krimi, til tider infantil slapstick-komedie, snart science fiction fortælling – med handlingstråde, der af uforklarlige grunde afbrydes og samles op igen. Det særegne møde mellem Matisses ornamentale fladestil og det karnevalistiske springer ud i fuldt flor i de figurer og objekter – skåret ud i mdf-træ og bemalet – der spreder sig ud over gulvet i kapellets midtskib. De skaber associationer til både teaterkulisser og en karnevalsprocession, såvel som til collage-elementer løsrevet fra deres baggrund. Således sigter udstillingens sammenstillinger af højst forskellige visuelle udtryk på at anspore beskueren til at reflektere over muligheden af æstetisk transformation i forhold til vanetænkning og smag.

Jeppe Kruse er kurator for udstillingen, som er støttet af Kulturpuljen Roskilde.

David Dellagi (f. 1970, København) beskæftiger sig med maleri, skulptur, collage og film. Han har udstillet bredt i ind- og udland, på bl.a. Museum Krydsfeldt Skive, Rønnebæksholm, Kunstbygningen i Vrå, Kunsthal Charlottenborg, Marie Kirkegaard Gallery, Galleri Christoffer Egelund, Danske Grafikeres Hus samt i New York, London, Los Angeles, Stockholm og Mexico City.

TASTINGS 3

Der er fernisering lørdag den 13. august 2016. Udstillingen er åben hver lørdag og søndag indenfor caféens åbning. Sidste dag er 28. august.

Udstillingen finder sted i det alternative udstillingssted i det gamle kapel ved Sct. Hans Hospital i Roskilde, KIKshh (Kunst i Kapellet i Sct. Hans Have med Jeppe Kruse som fungerende kurator).

STORE SMÅTING

Der er fernisering lørdag den 18. juni 2016. Udstillingen er åben hver lørdag og søndag i caféens tidsrum. Sidste dag søndag den 3. juli.

Udstillingen finder sted i det alternative udstillingssted i det gamle kapel ved Sct. Hans Hospital i Roskilde, KIKshh (Kunst i Kapellet i Sct. Hans Have med Jeppe Kruse som fungerende kurator).

I relation til Sct. Hans Kapels særlig historie og gennem vidt forskellige materialer, arbejder alle fire udstillede kunstnere: Sanne Ransby, Lisbeth Thingholm, Mariko Wada og Lisbeth Nielsen Lyrstrand med det helt nære i det større perspektiv: At være i verden.

Et aftryk af græsplænen, planeter på loftet, syriske mønstre og glemt legetøj. Udstillingen “Store småting” udforsker spændingen mellem det, vi ved, og det, vi sanser; et fænomenologisk fokus på mødet mellem bevidsthed og omverden.

Vi, Mariko Wada, Lisbeth Nielsen Lyrstrand, Lisbeth Thingholm og Sanne Ransby, arbejder forankret i traditionsrige kunstarter som keramik, tekstil, grafik, tegning og skulptur. Alle er vi optaget af at eksperimentere med vores materialers muligheder og egenskaber. Vi er præget af en minutiøs og detaljeorienteret tilgang til det kunstneriske arbejde, hvor ændringer i størrelser og sammenhænge imellem det velkendte i den konkrete verden udfordres af beskuerens møde med værkerne. Sammen og hver især, arbejder vi med det umiddelbare og helt nære i det større filosofiske perspektiv: At være i verden. Vi viser en udstilling, skabt i tæt dialog med hinanden og ikke mindst de helt særlige rum.

”Materialernes iboende egenskaber udfordres, strækkes, mases, stables, tegnes til det yderste både i kunstens traditionelle former og uden for disse. Gennem hver deres personlige udtryk skabes et samarbejde og en interaktion. Uden rammer, opsatser eller podier indtager værkerne i bogstaveligste forstand, de rum, de indgår i. Værkernes organiske og antropomorfe kvaliteter skaber en magi i det hverdagslige og genkendelige. Alle værker er en art levendegørelser, som virker dynamiske i et intimt samspil. Kunstnerne arbejder med værker af en vis volumen og lader rummets skala og proportioner virke med i udtrykket, med sans for underfundigheder.” – Kunsthistoriker Ditte Gry Blandfort Westergaard.

Store smaating

TASTINGS 2

Der er fernisering på udstillingen den 14. maj kl. 13:00-17:00 og den har åben hver lørdag/søndag i samme tidsrum. Sidste dag er søndag d. 29. maj 2016.

KIKshh viser en spændende række af friske smagsprøver på forskellige danske kunstnere. Du kan opleve værker af Jens Birkemose, Lars Heiberg, Fie Norsker, Klara Lilja, Svend Sømod, Jes Brinch og Jon Erik Nyholm.

Tastings 2

DIAMOND SOULS

Solo udstilling af Anders Brinch Fernisering d. 22. april, kl. 13:00-17:00, alle er velkomne! Sidste udstillingsdag d. 5. maj.

Gå ikke glip af denne helt fantastiske udstilling i kapellet.

”Diamond Souls” er en hilsen til alle de skæbner, som på nogen måde har været eller stadig er tilknyttet dette monstrøse og smukke sted, og det er Anders Brinchs ambition, at udstillingen og værkerne går i en poetisk, humoristisk og respektfuld dialog med stedets historie og arkitektur.

På grund af stedets størrelse og mange muligheder har Anders Brinch valgt at lave en større produktion af værker eksekveret i mange forskellige medier og materialer: Maleri, video, skulptur, gips, keramik, glas, træ og planter.

I hovedrummet vil man kunne opleve et skulpturværk med titlen ”Borderland”, som består af dele udført i styrofoam, gips og farvede glassten. På begge sider i hovedrummet udstiller Anders Brinch en serie nye monomentale, ekspressive og figurative malerier. Anden del af Quiver Theory – en video trilogi, der startede i 2014 – har også premiere på denne udstilling, hvor Døden igen er hovedperson og med værktitlen: ”Xtravanganza Death Ballet”. Videoen vil blive vist i det rum i Kapellet, som dengang fungerede som kølerum for ligene af afdøde patienter, før de blev bragt til obduktionsrummet.

Det rum, som en gang fungerede som obduktionsrum, forvandles til et vitalt og håbefuldt voliere, og i kapellets indgangs parti vil man blive konfronteret med et værk, som består af en reol, hvor hylderne er tæt pakket med en serie mærkelige, uglaserede og monokrome keramikskulpturer med titlen ”Fossilized Coconuts/Extraterrestrial Eggs”.

Fællesmalerier med Manuel Ocampo

Udover Brinchs egne malerier vil der på udstillingen være tre nye fællesmalerier af Anders Brinch og Manuel Ocampo. Manuel Ocampo (f. 1965 Filippinerne) bor og arbejder i henholdsvis Manila og i Madrid. Ocampo har været en vital del af den internationale kunstscene i over tyve år og er nu en af de mest internationalt aktive kunstnere fra Filippinerne.

Dette spontane samarbejde er kommet i stand, da Ocampo har været forbi København i anledning af sin soloudstilling hos Marie Kirkegaard Gallery (Manuels soloudstilling kan ses indtil den 14. Maj 2016).

Anders Brinch er født i 1971 og er uddannet fra Det Kongelige Danske Kunstakademi og er tilknyttet Hans Alf Gallery i København.

DOBBELT D

Værk af Agnete Bertram vises over efeuen i det lille drivhus. Fernisering d. 22. april 2016, kl. 13:00-17:00, alle er velkomne! Sidste udstillingsdag d. 26. juni.

Dobbelt D er vildtvoksende malerier. Et drivhus indrammer og omfavner både værker og gæster. Drømmefangere over sovende babyer, ungdommens strittende satellitter, alderdommens blik på de sagte blade i vinden. Mytiske kvinder sammenblandes og kunstneriske symbioser begynder. Hvem er Dobbelt D? Gudinden Diana? Nymfen Daphne? Eller er det en henvisning til et brystmål?

Kom… Dobbelt D, der er plads til alle, håber vi ses!